fredag 14 december 2018

v.50

Hej där hemma!

Den här veckan har flugit iväg och vi har nästan helt glömt bort att ta lite foton. Men några har vi.



BILD: Eleverna har jobbat med optiska synvillor. Några exempel på färdiga ! Fina eller hur ?
Man blir lite snurrig i huvudet ...


FYSIK: Här är några exempel på hur  "Den mystiska hinken " är konstruerad.
Eleverna har gjort många kreativa förslag.







Svenska: 
Vi har skrivit på vår julberättelse. Vi planerade med hjälp av berättaransiktet och skrev sedan på dator. Till vår hjälp hade vi en checklista för att tex se till att vi fick med beskrivningar av personer och miljö, att  meningarna var lagom långa och att vi stavat rätt. Nästa vecka hoppas vi bli färdiga så vi kan läsa upp våra berättelser för varandra. 

MIN JULBERÄTTELSE

Jag har fyllt i berättelseansiktet och planerat min berättelse.


Jag har skrivit minst en personbeskrivning.


Jag har skrivit minst en miljöbeskrivning.


Jag har kontrollerat min stavning.


Jag använder stor bokstav och punkt.


Jag skriver lagom långa meningar.


Jag känner mig nöjd med min berättelse.



GEOGRAFI:

Vi avslutar snart vårt arbete med Sverige. Den här veckan arbetar alla med ett landskap från Norrland. De ska göra en powerpointpresentation.
Först söker de fakta i läroböcker, och har stöd av en stödmall där de ska samla fakta.
Nästa vecka ska vi göra en frågesport liknande Jeopardy för att se vad de kommer ihåg om naturtyper och landsdelar i Sverige.


Nästa vecka:
måndag: juldans i Minervahallen, idrott
tisdag:
onsdag: läsläxa
torsdag: sista dagen innan JULLOV! Alla slutar 13.00


fredag 7 december 2018

v.49


Ännu en vecka har gått...och vi närmar oss verkligen jullovet med stormsteg.

Här kommer lite om allt vi lärt oss under veckan som gått:

Svenska:
Vi har fått en ny inneboende i klassen. En liten nisse har flyttat in...och vi har till och med bevis på att han finns där bakom dörren :).

Nissen har även lämnat ett brev från självaste tomten. Tomten har ett problem. Han har tappat bort alla sina julsagor som han brukar läsa för sina smånissar. Han har kvar bilderna som hör till sagorna och har bett eleverna att skriva nya julsagor utifrån bilderna.
Så nu är vi i full gång med det. Den här veckan har vi hjälpts åt att planera en saga tillsammans och nästa vecka ska alla elever få planera och skriva sina egna sagor. Det blir avslutningen på vårt arbete med berättande texter.
Vi hjälpte varandra i grupper att hitta på en saga kring en gemensam bild. V gjorde en övning som kallas "Mötas i mitten". Först tänkte alla själva, sedan delgav de varandra sina idéer och slutligen kom grupperna överens om en gemensam saga.

VI planerade en gemensam saga med hjälp av berättaransiktet. 



NO: Dags för mystiska hinken ! Hur kunde Elisabeth få grönt och blått vatten att bli vanligt vatten ? Eleverna fick först kolla på hinken för att sedan ställa en hypotes om vad de trodde och rita sina idéer . Massor av kanonbra ritningar !


Vi gjorde en ny lek på EQ-lektionen. Eleverna arbetade i par. Den ene skulle titta på sin kompis en stund. Denne skulle stå alldeles stilla. Sedan gick person 1 ut ur klassrummet och person skulle då ändra TRE saker; kanske ändra en fot, flytta ett hårband på armen, ändra något på frisyren osv. När så kompisen kom tillbaka skulle den se om den kunde hitta de tre felen. Klurigt.
Geografi:

Vi har sett en film om Norrland och alla har valt ett landskap i Norrland som de ska arbeta med fram till jullovet. De ska läsa faktatext, samla fakta i en en stödmall och slutligen göra en egen powerpointpresentation om sitt landskap.

Programmering:
Vi har tränat på att programmera våra blue-bots - robotar.
I par fick vi skapa egna banor och sedan testade vi varandras banor.
Hur långt tar sig roboten varje tryck?



Planering av bana...


Ska det gå?

Hur gör vi nu?




Nästa vecka:
måndag: dansträna till juldansen som är sista veckan, idrott
tisdag:
onsdag:
torsdag: LUCIA i kyrkan, se info tidiagre i bloggen, på mail eller papper som skickats hem
fredag: idrott

onsdag 5 december 2018

info om Lucia


Björkbacka 20181206
Lucia 2018

Eleverna på Björkbackaskolan är välkomna till luciafirande 13/12 i Ånge kyrka kl 8.15. Eleverna i åk 5 står för framträdandet.

Alla elever tar sig till kyrkan på egen hand. När man kommer till kyrkan på morgonen letar man upp sin lärare utanför och går tillsammans med resten av klassen in i kyrkan. Efter luciafirandet går eleverna med sin lärare tillbaka till skolan. De elever som har problem att ta sig till kyrkan kontaktar sin lärare!

De elever som kommer från Ovansjö med buss 196 kliver av efter väg 83 där personal väntar.
Taxiåkande elever skjutsas direkt till kyrkan.

Om man kommer norra- eller södra vägen med buss kan man kliva av vid ”Söderins” respektive ”BP-kurvan”. Eftersom det i så fall behövs personal på de hållplatserna ber vi er fylla i nedanstående talong och lämna tillbaka till oss omgående.

Endast familj till åk 5 är välkomna att titta på lucia i kyrkan. De elever från åk 1 som deltar i firandet får också ta med sina föräldrar.
                                                   
                                                                      //Personalen Björkbackaskolan

fredag 30 november 2018

v.48

Hejsan alla!

Jag måste börja med att berömma alla elever för att de arbetat fantastiskt bra under veckan. Trots att Elisabeth, Ida och Stefan varit sjuka så har de avverkat en toppenvecka. Ulla Kroon, som varit vikarie har gett hela gänget beröm. Stolt!

Först kommer några bilder från läsläxtimmen. Eleverna arbetar i färdiga lärpar och sitter på bestämda platser i klassrummet eller strax utanför. De ska först läsa texten i par - och en av uppgifterna för den som lyssnar på texten är att den personen ska följa med i texten under hela läsningen. Detta kan ibland bli lite svårt att genomföra eftersom många elever glömmer sina läsläxor hemma. Då måste flera par läsa från samma bok och detta kan för vissa par störa koncentrationen. Jag skulle önska att ni hjälps åt där hemma med att ta med läsläxan varje onsdag.
Arbetsgång för läsläxpasset.

Vi läser texten i par och arbetar sedan med läsförståelsefrågor till det kapitel de läst. 

Svenska LÄSA:
Vi jobbar med läsförståelse och läsflyt under dessa lektioner. Denna vecka började vi med att i par samla läskiga platser, läskiga figurer och läskiga ljud på våra små tavlor. Sedan samlade vi alla ord på tavlan. 
Efter det läste vi en spökhistoria från Medelpad, och arbetade slutligen med läsförståelseuppgifter. 

Svenska SKRIVA: 
Vi har fortsatt att skriva på våra beskrivningar utifrån en bild.
Nästa vecka ska vi använda det vi lärt oss om berättande texter och skriva en egen julberättelse.

IDROTT:
I måndags fick vi göra ett gäng olika övningar där olika rörelsemönster tränades. Övningar som aktiverar många, gör att alla kan delta på sin nivå och som tar bort tävlingsmoment. Det lades även in koncentration i övningarna - här nedan skulle de tex springa fram till sin kompis och utföra olika moment tillsammans vid mittlinjen. Det gällde att hålla fokus så man kom ihåg instruktionerna.

Vi tränade på att kasta och fånga...en pappersboll :). Inte helt lätt kom vi fram till...men det framkallade många skratt.

En ska släppa pappersbollen, samtidigt som den andra ska kasta upp den - och så gällde det att fånga. 


Matte:
Vi har jobbat med omkrets. Under veckan har vi tränat på detta tillsammans i par, gemensamma genomgångar och övningar och enskilt. Vi har använt oss av våra småtavlor för att få alla aktiva vid genomgångarna.
Här nedanför redovisar paren sina olika figurer utifrån en given omkrets. Tex: Skapa en figur med omkretsen 14 dm.

Efter gemensamma aktivitetr avslutar vi matten med enskilt jobb.
Geografi:
Vi har sett en film om Svealand. Efter det fick alla välja ett landskap i Svealand som de vill arbeta mer med. De läste eller lyssnade på en text om landskapet, fyllde i en stödmall och satte sig sedan för att skriva en faktatext utifrån stödmallen.

Ett landskap i Svealand
______________________________

Samla fakta från text ur läroboken. Skriv endast stödord – inte hela meningar. När du sedan skriver din faktatext ska du använda den fakta du samlat i stödmallen.

Läge
Var ligger landskapet? Hur skulle du förklara för någon som inte vet?

Storlek
Hur stort är landskapet? Jämför gärna med Medelpad. Är det större? mindre? Lika stort?

Natur
Hur ser naturen ut? Är det mycket skog? Odlad mark? Vad växer? Är det platt eller bergigt? osv





Platser
Nämn några platser, tex städer eller om du varit på något stället.

Naturtillgångar
Vad använder man som finns i naturen och tillverkar, arbetar med. Tex mycket skog – har sågverk och massafabriker.


Sevärdheter
Vad finns i landskapet som turister åker och tittar på?

Övrigt
Vad mer kan du berätta om landskapet.


Ta nu hjälp av din stödmall och skriv en faktatext om ditt landskap.




Veckans GOTD handlade om Philippe Petit. En "galning" som gått på lina mellan tornen på Notre Dame, en bro i Sydney OCH mellan Twin Towers!




NÄSTA VECKA:
måndag: idrott
tisdag:
onsdag: läsläxan. Kom ihåg boken!
torsdag:
fredag: idrott


fredag 16 november 2018

v.46

Så var ännu en vecka slut och vi har lärt oss en massa nya saker.

Svenska:
Vi har tränat på att stava j-ljudet.


...och tränat på att beskriva miljö. 
Vi fick en varsin naturbild och skulle träna på att beskriva bilden i en saga. Vi skulle försöka få med alla sinnen när vi beskrev: lukt, smak, känsel, hörsel och syn. Vi fortsätter med denna uppgift nästa vecka. 
Detta gör vi i vårt arbete med att lära oss hur en berättande text är upplagd. Så småningom ska vi såklart få skriva en egen berättande text också. 

Djup koncentration och mycket bra arbete. 
BILD: Här fortsätter arbetet med geometriska former



Geografi:
Vi såg sista avsnittet av Geografens testamente. Spännande, men inte jättepopulärt slut. Nu vill alla genast se fortsättningen som handlar om Norden. Vi kommer självklart att se den...men inte än - kanske i slutet av fyran eller början av femman.

I detta sista avsnitt hamnade Mortensen och Holger i våra tre största städer; Stockholm, Göteborg och Malmö. Lektionen efter läste vi en text (eller lyssnade via inläsningstjänst) och halva gänget arbetade med Quizlet.live. Då sorterar datorn upp deltagarna i lag och de får frågor som handlar om det vi just läst och sådant vi hade lärt oss från avsnittet av Geografen...
Efetrsom Ida gick hem sjuk får 4A göra detta någon senare lektion.
Samarbete på hög nivå. Toppen!

Lite tyst läsning är bra!
Fredagen avslutades med prov på Sveriges kartgeografi. Djup koncentration och mycket bra arbetsro för alla som kämpade med landskap, städer, sjöar mm. Några valde att göra landskapstestet med hjälp av internetsidan webbmagistern och övriga skrev på papper.


Matte:
Under fredagens lektion var vi ute och uppskattade längd. Eleverna arbetade i par och fick en lista över några saker på skolgården som de först skulle uppskatta hur långt det var - och sedan mäta.


NÄSTA VECKA: 

måndag:   idrott
tisdag:       
onsdag:     läsläxa
torsdag:    Anna på kurs torsdag och fredag, Ulla Kroon arbetar i klassen.
fredag:      idrott


fredag 9 november 2018

v.45

Denna vecka har varit fullspäckad med utvecklingssamtal. Så trevligt att få träffa alla, tycker vi :)!

GOTD:
Vi har pratat om samerna under veckans GOTD. 
Vi lärde oss att samernas land heter Sàpmi, att de har egen kultur, egen religion och ett eget språk. Vi lyssnade när JonHenrik jojkade och fick lära oss att samerna är vår ursprungsbefolkning men att de länge blivit dåligt behandlade. 


EQ
På EQ-lektionen såg vi sista avsnittet av "Berätta för mig".
Det handlade som vanligt om Rodde och hans klasskompisar. Rodde, Ali och Vera är kompisar och hänger alltid ihop, men så en dag kommer Albin med i gänget och då börjar de tre grabbarna att spela fotboll på rasterna, men det vill inte Vera...




Fysik:     
                  Vi arbetar med rymden och tittade på ett tellurium som finns på skolan.
                  Här syns hur jorden snurrar runt solen, hur månen snurrar runt jorden och
                  hur jorden snurrar runt sin egen axel.


Är det sommar i Norden och Australien samtidigt?
Går solen bara upp en gång per år vid Nordpolen?

Svenska:
På lästimmen fortsatte vi att läsa Drakskeppet eller Percy...
Efter läsningen gjorde vi en samarbetsövning. Eleverna delades upp i par/grupper. Varje par/grupp fick en bild var som visade något som utspelat sig i boken vi läst.
Gruppens kulle komma överens om EN mening de skulle skriva om denna bild. En skrev, en kollade så att meningen blev korrekt och en såg till att gruppen höll fokus och höll koll på tiden.
När man skrivit sin mening fick man byta bild och fortsätta på någon annan grupps bild. Till slut hade vi ett gäng bilder med flera meningar som berättade handlingen. Vi tränar att skriva, samarbeta och komma ihåg vad vi läst.


Bild/matte:
Vi har börjat arbeta med geometri i matten och då passade Elisabeth på att även göra det på bilden.


SO
Vi har lärt oss mer om hur naturen ser ut i fjällen och var vi har fjäll i Sverige. Efter torsdagens avsnitt av Geografens testamente som handlade om våran skärgård så arbetade vi med havet och miljön. Hur ser det ut i våra hav?

Programmera Mera 2.0
Vi började se en serie som heter Programmera Mera, och fick lära oss massor av begrepp som vi behöver veta för att förstå hur en dator funkar. Bits, server, CPU och input är några av begreppen.


NÄSTA VECKA:

måndag: idrott
tisdag:
onsdag: Anna på utbildning, Ulla Kroon arbetar i klassen
torsdag:
fredag: idrott, Sverigetest

fredag 26 oktober 2018

v.43

Hösten är verkligen här. Det synd på naturen och känns framför allt på morgonen när vi kommer till skolan. Tur vi har morgonpulsen som värmer upp oss :).




Rastlekar i härligt, höstiga löv. 
Quizlet live
Vi testade en ny sida på internet där eleverna tävlade mot varandra i lag och fick frågor om olika saker vi arbetar med fram till denna vecka. Frågan kommer upp på alla datorer i alget, men det rätta svaret finns bara på en dator. Så gäller det att komma överens och hitta rätt svar. Laget som först fyller sin stapel vinner. Skojigt! Det här vill vi göra fler gånger!






Brainbreaks av alla olika sorter är populära och viktiga som paus och nystart på lektioner. Det kan spritta i benen och bli tomt i huvudet när man arbetat en stund. Då behövs en break. Ibland är det riktgt svåra övningar på Just dance - men se, de fixade det. Bara för att förtydliga för de som kanske inte kan förstå vad som händer: Tyra cyklar :).

Så här i Halloweentider valde vi såklart en Halloweenlåt att dansa till också.

Bildresultat för just dance halloween

Svenska: 
När vi parläst veckans läsläxa arbetar eleverna med läsförståelsefrågor tillsammans. Det är frågor på, mellan och bortom raderna.

De flesta är nu färdiga med sina återberättande texter. Det blir många USB-minnen att gå igenom...

På EQ-lektionen hade vi också Halloweentema. Vi körde "Pest eller kolera". Eleverna fick två påståenden som de skulle välja mellan - vad skulle du helst göra? Först funderade de själva, sedan satt de i par och berättade för varandra. De skulle också träna på att motivera varför de gjorde det valet. Slutligen fick de berätta för de andra i klassen. Här tränade vi på att berätta och att säga vad man tycker. Det var härligt att höra diskussionerna och att del allra flesta gärna berättade vad de valt och varför. 


Geografi:
Vi hamnade denna vecka i fjällen. Mortensen och Holger reser vidare. Vi fick lära oss om samer, vad jaure och kaise är, om Sveriges högsta vattenfall - Njupeskär och så fick vi se vacker natur. 


Under fredagslektionen såg vi film. Eleverna hade fått rösta fram två alternativ och så valde de vilken av de två filmerna de ville se. 



Ett litet mysigt gäng som såg på Narnia i Navet. 

NÄSTA VECKA:
Höstlov


VECKA 45:

måndag: idrott
tisdag:
onsdag: läsläxan
torsdag:
fredag: idrott