tisdag 8 november 2016

Matråd


PROTOKOLL MATRÅD                                2016-11-07



Önskemenyer från alla klasser: Potatisgratäng, vanlig lasagne, hamburgare, kyckling naggets, kycklingklubbor, kycklingvingar, spagetti, kebab, strips, tjockpannkaka, fläskpannkaka, pizza, thaimat, gröt, ris med kyckling och bea-sås.                                                                                                                                   
Jessika vet att många önskar den här typen av rätter men också att många äter sådan mat hemma. Flera av önskerätterna brukar skolköket tillaga och Jessika kommer att ta med elevernas önskemål när hon har möte med sin personal för planering av kommande veckomenyer. Gröten har man plockat bort från lunchmenyn för att det är för lite näring för en hel skoldag. Men risgrynsgröt serveras dagen innan jullov.

Åk 1 (med flera) tycker att det är för hög ljudnivå i matsalen. Vi funderar på vilka det är som skriker, är det mattanterna? Nej, vi är överens om att det är eleverna själva. Börjar några skrika till varandra så måste övriga göra det också för att överrösta. I matsalen saknas ljuddämpande plattor i taken, även borden är slamringa, det finns bättre bord som är mer ljuddämpande men de kostar mycket pengar. Eleverna frågar efter ”Örat”, varför det inte sitter uppe på väggen längre. Jessika berättar att det var elever som ställde sig framför ”örat” och skrek för att se när det ändrade färg. Men vi kom överens med Jessika om att ”Örat” ska sättas upp igen men att vi måste ta upp i klasserna att vi alla måste hjälpas åt att prata i låg samtalston till varandra. Åk 1 önskade också fiskpinnar. Jessika berättar att många tycker om panerad fisk men att det inte är lika näringsrikt som den fisk som de tillagar själva. De vill laga maten från grunden för att det är nyttigare men Jessika lovar att de ska få panerad fisk någon gång i alla fall. Åk 1 tycker också att många springer i matsalen. Vi kommer överens om att ta upp det i klasserna och påminna varandra. Att springa innebär en olycksrisk.

Åk 2 önskar korv med bröd till ”mellis” och det lovar Jessika ordna någon gång. De vill också ha mer majs, och ”rena” grönsaker inte blandade sallader. Jessika känner till att det är ett önskemål men att det går mycket av vissa grönsaker då och mindre av andra, men vid några tillfällen kan de erbjuda det. Vi pratar om att det är viktigt att lägga lite grönsaker på tallriken också, smaka och äta upp. Smaka åtminstone från en grönsaks/salladsbytta. Åk 2 önskade också ett separat grönsaksbord men Jessika berättar att grönsakerna måste stå på kylning, vilket de gör där de står nu.

Åk 3 tycker att det är långa köer till disken. Vi pratar om det och kommer fram till att det bästa är om en av lärarna till varje klass ställer sig bakom skärmen vid disken och ”matar på” sina elever och hjälper till så det blir ett bättre flyt.

Åk 4 önskar färre blandade rätter som grytor och sallader, det kan man tillmötesgå ibland men inte varje dag. Fyrorna funderar över om det inte skulle kunna serveras mer utländsk mat med tanke på våra nyanlända och utlandsfödda klasskamrater. Jessika tycker att det bästa är om de kan föreslå rätter och gärna även ta fram recept. Fyrorna berömde även personalen i matsalen som de tycker ”kämpar på bra utan att ta paus”!

Åk 5 tycker att det är för mycket svinn, att det slängs mycket mat. De undrar om de kan få något gott, t ex en efterrätt om de lyckas minska svinnet.  Vi enas om att testa det under en vecka under vårterminen.  Femmorna frågar varför det ibland är hela potatisar i potatismosen. Jessika förklarar att 140 kg potatis kokas i 200-liters grytor och då kan det bli så att någon potatis inte blir riktigt mosad. Fyrorna tycker att falukorven är ojämnt stekt, vissa skivor är ostekta och andra inte. Jessika förklarar att korven steks på stora block och att de ser ojämnt stekta ut för att de ligger omlott, men att de inte är råa även om det kan upplevas så.

På Boberg serveras ungefär 650 elever under två timmar (10.30 – 12.30), trots det så tycker eleverna i matrådet att det fungerar ganska bra och att maten för det mesta är väldigt god.

 

Vid pennan/Lena Bjelkström

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar