PROTOKOLL MATRÅD 2016-11-07
Önskemenyer från alla
klasser: Potatisgratäng, vanlig lasagne, hamburgare, kyckling naggets,
kycklingklubbor, kycklingvingar, spagetti, kebab, strips, tjockpannkaka,
fläskpannkaka, pizza, thaimat, gröt, ris med kyckling och bea-sås.
Jessika vet att många önskar den
här typen av rätter men också att många äter sådan mat hemma. Flera av
önskerätterna brukar skolköket tillaga och Jessika kommer att ta med elevernas
önskemål när hon har möte med sin personal för planering av kommande veckomenyer.
Gröten har man plockat bort från lunchmenyn för att det är för lite näring för
en hel skoldag. Men risgrynsgröt serveras dagen innan jullov.
Åk 1 (med flera) tycker
att det är för hög ljudnivå i matsalen. Vi funderar på vilka det är som
skriker, är det mattanterna? Nej, vi är överens om att det är eleverna själva.
Börjar några skrika till varandra så måste övriga göra det också för att
överrösta. I matsalen saknas ljuddämpande plattor i taken, även borden är
slamringa, det finns bättre bord som är mer ljuddämpande men de kostar mycket
pengar. Eleverna frågar efter ”Örat”, varför det inte sitter uppe på väggen
längre. Jessika berättar att det var elever som ställde sig framför ”örat” och
skrek för att se när det ändrade färg. Men vi kom överens med Jessika om att
”Örat” ska sättas upp igen men att vi måste ta upp i klasserna att vi alla
måste hjälpas åt att prata i låg samtalston till varandra. Åk 1 önskade också
fiskpinnar. Jessika berättar att många tycker om panerad fisk men att det inte
är lika näringsrikt som den fisk som de tillagar själva. De vill laga maten
från grunden för att det är nyttigare men Jessika lovar att de ska få panerad
fisk någon gång i alla fall. Åk 1 tycker också att många springer i matsalen.
Vi kommer överens om att ta upp det i klasserna och påminna varandra. Att
springa innebär en olycksrisk.
Åk 2 önskar korv
med bröd till ”mellis” och det lovar Jessika ordna någon gång. De vill också ha
mer majs, och ”rena” grönsaker inte blandade sallader. Jessika känner till att
det är ett önskemål men att det går mycket av vissa grönsaker då och mindre av
andra, men vid några tillfällen kan de erbjuda det. Vi pratar om att det är
viktigt att lägga lite grönsaker på tallriken också, smaka och äta upp. Smaka
åtminstone från en grönsaks/salladsbytta. Åk 2 önskade också ett separat
grönsaksbord men Jessika berättar att grönsakerna måste stå på kylning, vilket
de gör där de står nu.
Åk 3 tycker att
det är långa köer till disken. Vi pratar om det och kommer fram till att det
bästa är om en av lärarna till varje klass ställer sig bakom skärmen vid disken
och ”matar på” sina elever och hjälper till så det blir ett bättre flyt.
Åk 4 önskar färre
blandade rätter som grytor och sallader, det kan man tillmötesgå ibland men
inte varje dag. Fyrorna funderar över om det inte skulle kunna serveras mer
utländsk mat med tanke på våra nyanlända och utlandsfödda klasskamrater.
Jessika tycker att det bästa är om de kan föreslå rätter och gärna även ta fram
recept. Fyrorna berömde även personalen i matsalen som de tycker ”kämpar på bra
utan att ta paus”!
Åk 5 tycker att
det är för mycket svinn, att det slängs mycket mat. De undrar om de kan få
något gott, t ex en efterrätt om de lyckas minska svinnet. Vi enas om att testa det under en vecka under
vårterminen. Femmorna frågar varför det
ibland är hela potatisar i potatismosen. Jessika förklarar att 140 kg potatis
kokas i 200-liters grytor och då kan det bli så att någon potatis inte blir
riktigt mosad. Fyrorna tycker att falukorven är ojämnt stekt, vissa skivor är
ostekta och andra inte. Jessika förklarar att korven steks på stora block och
att de ser ojämnt stekta ut för att de ligger omlott, men att de inte är råa
även om det kan upplevas så.
På Boberg serveras ungefär 650 elever under två timmar
(10.30 – 12.30), trots det så tycker eleverna i matrådet att det fungerar
ganska bra och att maten för det mesta är väldigt god.
Vid pennan/Lena Bjelkström
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar